Az alufelnik minden tekintetben túlragyogják versenytársaikat – a fogyasztástól a karbantartásig

Az egyesült államokbeli Accuride márka fényesített felnijei mindig hibátlan formában vannak, legyen szó poros lejtőkről vagy a téli útsózásos időszakról. Wolfgang VAAK, a Melle városában található, ömlesztett árukkal foglalkozó Alois Wilken logisztikai vállalat gépjárművezetője már kilenc hónapja Accushield bevonattal kezelt terméket használ. Míg főnöke az üzemanyag-megtakarítás mellett a nagyobb teherkapacitást értékeli nagyra, addig a tehergépjármű-vezető Wolfgang az alacsony mértékű karbantartási igénynek örült.

LKW-Alufelgen von Accuride und Alliance-Reifen bringen Speditition Alois Wilken voran.
Die LKW-Felgen aus Aluminium von Accuride sind pflegeleicht und überzeugen wirtschaftlich.

Please accept marketing cookies to view this video.

Több száz kőbánya, kavicsbánya és hulladéklerakó, közben pedig öt és fél millió kilométer közúton és autópályán – így néz ki Wolfgang VAAK eddigi mérlege a visszapillantó tükörből. A 65 éves sofőr rendszeresen szállít weseri és rajnai kavicsot, salakot és zúzott követ, illetve fémhulladékot vagy egyéb ömlesztett árut németországi, hollandiai, belgiumi és franciaországi célállomásokra. Útjai során a tehergépjármű-vezető átlagosan napi 500 kilométert tesz meg, amelyet mindössze két-három ügyfelek vagy szállítók telephelyén való megálló szakít meg.

Accushield – gyerekjáték a tisztítás

„A régi alufelnik mindig olyan gyorsan megfakultak. Ezenkívül a fékpor és egyéb piszkok folyton beletapadtak az anyagba” – emlékszik vissza Vaak úr. Korábban a megfakult felniket polírozó pasztával kellett kezelni. „Ez minden szombaton nekem és a gyakornokainknak rengeteg időbe és pénzbe került” – meséli Vaak nevetve. A gyakornokok ehelyett ma már hasznosabb feladatokat végezhetnek, mivel a szabadalmaztatott Accushield bevonatnak köszönhetően az új Accuride felnik már egy normál tehergépjármű-mosás alkalmával tiszták lesznek. „Végül forró gőzzel kezelem a felületet, majd tiszta vízzel leöblítem. Ennyi elég is a foltmentes ragyogáshoz!”

Alufelnik: kevesebb üzemanyag, nagyobb teherkapacitás

Még ma is makulátlanul csillognak a felnik, ám az Accuride könnyű termékei nemcsak optikai szempontból nyújtanak meggyőző teljesítményt. Wolfgang VAAK úrral a Rinteln városában található Wilhelm Reese kavicsbányában találkozunk, a berakodóállomáson. Mialatt a szállítószalag magasan fölöttünk több köbméternyi követ hord a teknőbe, a tapasztalt sofőr már számol is: „Az alacsony tömegüknek köszönhetően 200-300 kilogrammal több árut szállíthatunk.” Az üresjáratok esetén pedig az Alois Wilken GmbH tehergépjárművei minden úton drága üzemanyagot spórolnak. Az alufelnik alacsonyabb tömege pedig védi a közelben lévő járműalkatrészeket és a futóművet, mint például a tengelyeket és a felfüggesztéseket. „Az alufelnik gazdasági potenciálja sok szinten észrevehető, és rövid időn belül igazolja a némiképp magasabb indulási költségeket” – emeli ki Mark SOBIECH, Európa vezető gumiabroncs-nagykereskedője, a Bohnenkamp AG tehergépjárművek és fuvarozás üzletágának kiemeltügyfél-kapcsolati vezetője. Az elmúlt években megfigyelte, hogy egyre nagyobb a kereslet ebben a szegmensben, és az egyesült államokbeli piacvezető alufelnigyártóval, az Accuride-dal a Bohnenkamp most kiszolgálhatja a közép-európai piacot is.

Windpower – T&T gumiabroncsok a komoly igénybevételhez

Az Alois Wilken logisztikai vállalat Windpower gumiabroncsokra támaszkodik a kihívást jelentő talajok esetében. A vontató hajtott tengely profilja némiképp robusztusabb (WDR 37), elöl pedig takarékos Windpower WSR 36 nyári gumiabroncsokon fut. A billentős félpótkocsit három pár WTR 69+ típusú gumiabronccsal szerelték fel. Így Vaak úr 40 tonnás járművével biztonságosan utazhat a szerpentineken és a dörzsölő hatású sóderes utakon. „Hagyományos, közúti felhasználásra szánt gumiabroncsokkal itt nem jutunk messzire, vaskosabb profilra van szükség” – méltatja Vaak úr különösképpen a remek tapadású WDR 37 gumiabroncsot. A Wilken szállító kamionjai összes útjuk jó tíz százalékát ilyen kihívást jelentő, terepi körülmények között teszik meg, ahol a dörzsölő hatású kőzetek mellett éles peremű ipari hulladék között, vagy épp roncstelepeken kell helyt állniuk a gumiabroncsoknak.

A vállalat eddig azonban még nem talált kivetnivalót az új Windpower modellek átlyukasztási ellenállásában vagy vágásszilárdságában. Ha a márka a várakozásoknak megfelelően teljesíti a minőségi vállalását, akkor a gumiabroncsok legkorábban a tehergépjármű sofőrével, Vaak úrral együtt mehetnek nyugdíjba. Addig azonban még közel 100 000 kilométer és bő egy év van hátra. És a felnik pedig még akkor is ragyogni fognak...

Az Alois Wilken GmbH

Közel 60 munkavállalóval, két telephellyel és körülbelül 35 járművel szolgálja ki az Alois Wilken GmbH szállítmányozó az alsó-szászországi Melle városából a közép-, a nyugat- és a dél-európai igényeket bármilyen féle építőanyag, terméskő, kavics, ipari termék és fémhulladék vonatkozásában. A vállalat ügyfélköréhez tartoznak építési vállalatok, betonüzemek, illetve az acélipar. A logisztikai specialistánál akár 50 m³-ig lehetőség van billentős félpótkocsi használatára, oldalbillentő automatikával rendelkező jármű használatára az ömlesztett árukhoz és a raklapon tárolt árukhoz, valamint akár 60 m³ kapacitású silójárművek használatára. Kérésre hordozható villás emelőtargonca is elérhető.

Accuride felnik a WEBÁRUHÁZBAN

Windpower felnik a WEBÁRUHÁZBAN