Az új uniós gumiabroncscímke áttekintése

A 2021. május 1-jétől a gyártósorról legördülő gumiabroncsokon fel kell tüntetni az új uniós címkét. A kiterjesztett címke többek között a futófelület gördülési ellenállását, gördülési zaját és nedves tapadását mutatja a vásárlóknak. A gumiabroncs-kereskedőknek az üzletben és a digitális médiában is fel kell tüntetniük a címkét.

Az új uniós gumiabroncscímke ez év május 1-je óta kötelező minden C1 (személygépkocsi), C2 (könnyű tehergépkocsi) és C3 (tehergépkocsi) típusú gumiabroncsra, feltéve, hogy 80 km/h-nál nagyobb sebességre vannak jóváhagyva. A gumiabroncs-kereskedők és a fogyasztók számára az új uniós gumiabroncscímke a korábbinál részletesebb információkat nyújt. A cél az, hogy több olyan gumiabroncsot értékesítsenek, amelyek kevesebb zajt bocsátanak ki, és mindenekelőtt csökkentik az üzemanyag-fogyasztást. Így az új uniós gumiabroncscímke célja, hogy hozzájáruljon a klímasemlegességhez. Az átmeneti időszakban a 2021. május 1-je előtt gyártott gumiabroncsok továbbra is viselhetik a régi uniós gumiabroncscímkét, és forgalomban maradhatnak.

Mi újdonság az új uniós gumiabroncscímkével kapcsolatban?

A nedves fékezési értékek és a gördülési ellenállás fokozatai átrendeződnek. Ezen kívül a zajszintet pontos decibelszámmal és az A, B vagy C zajosztályokkal jelzik. Ezenkívül két szimbólum van a hótapadás (3PMSF) és a jégtapadás jelzésére. A végfelhasználók az egyedi gumiabroncsadatokat QR-kód segítségével tölthetik le az új uniós EPREL adatbázisból. Ez kényelmes és növeli az értékesítés átláthatóságát. Ugyanakkor bizonyos kötelezettségeket is előír a gumiabroncs-kereskedőkre.

Mit jelent az új uniós gumiabroncscímke a gumiabroncs-kereskedők számára

Tájékoztatási kötelezettség

  • A végfelhasználót a helyszínen vagy telefonon tájékoztatni kell az EU-címkéről és a kereskedő által feltüntetett értékekről.
  • A címkét az értékesítés előtt át kell adni a végfelhasználónak, akár analóg példányban, akár elektronikusan.
  • A címkét jól látható helyen kell elhelyezni a gumiabroncson vagy a gumiabroncs mellett a helyhez kötött kereskedelemben az értékesítés helyén.
  • A termék adatlapjának digitálisan is rendelkezésre kell állnia, és kérésre nyomtatott formában is rendelkezésre kell bocsátani.
  • Ha a gumiabroncs több azonos gumiabroncsból álló tétel része, elegendő a tétel egyetlen címkézése; az információt ebben az esetben is az értékesítés előtt kell rendelkezésre bocsátani.

Ajánlattervezés

  • Egy adott gumiabroncstípusra vonatkozó bármilyen vizuális vagy nyomtatott promóciós anyagnak grafikus formában tartalmaznia kell a gumiabroncsok megfelelő jelölését. Ha a gumiabroncs ára fel van tüntetve, a gumiabroncs címkéjét az árjelzés közelében kell feltüntetni.
  • Egy adott gumiabroncstípusra vonatkozó internetes vizuális promóciós anyag esetében a forgalmazók a gumiabroncs címkéjét egy beágyazott megjelenítéssel, például egérrel felfelé történő megjelenítéssel is megadhatják.
  • A terméklistában elegendő a megfelelő teljesítményszimbólumokat és a feltüntetett címkeértékeket feltüntetni.
  • E-mailben vagy hasonló módon történő felajánlás esetén elegendő az EPREL-adatbázisban található megfelelő cikkadatokra mutató link.
  • A számlázáskor ajánlott minden egyes cikkhez feljegyezni az EPREL adatbázisra mutató linket.

További információkért kattintson ide:

EPREL adatbázis